Now Foods Omega 3-6-9 1000 mg - Naturalne kwasy tłuszczowe, 100 kaps.

Now Foods Omega 3-6-9 1000 mg 100 kaps.
  • promocja
Cena: 34,99 zł 37,99 zł 34.99
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kod produktu: 1054
Ocena: 5
Producent: Now Foods
ilość szt.

Opis

Dawkowanie 2 kapsułki dziennie z posiłkiem.
1 kapsułka 1000 mg
Opakowanie 100 kaps.
Główne działanie Układ krążenia
Dla wegetarian Nie
Dla wegan Nie
Kraj pochodzenia Stany Zjednoczone

Now Foods Omega 3-6-9 1000 mg 100 kaps.

Omega 3-6-9 to specjalna formuła, która łączy najlepsze naturalne oleje z ziemi i wody - czyli olej z ogórecznika i olej lniany oraz olej z ryb, w których znajdziemy kwasy tłuszczowe typu omega-6, omega-3 oraz omega-9. Produkt wspiera układ krążenia, pomaga utrzymać zdrową skórę, wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów i układu nerwowego.

Zalecane dzienne spożycie: 2 kapsułki dziennie z posiłkiem.

Składniki: olej z nasion lnu tłoczony na zimno, olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, olej z nasion rzepaku tłoczony na zimno (nie zawiera GMO), olej z nasion czarnej porzeczki tłoczony na zimno, olej z pestek dyni tłoczony na zimno, kapsułki żelowe (żelatyna, woda, gliceryna, sproszkowany karmel, sproszkowany karob).

Omega 3-6-9 zawiera następujące kwasy tłuszczowe:

  • Kwas linolowy zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych (musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem), w organizmie ulega metabolizmowi do szeregu produktów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. Kwas linolowy zmniejsza stężenie frakcji LDL cholesterolu (czyli „złego" cholesterolu) i stężenie triglicerydów we krwi, hamuje agregację płytek krwi i obniża ciśnienie krwi. Jest niezbędny dla właściwego wzrostu organizmu, odgrywa istotną rolę w prawidlowej czynności nerek i wątroby, w procesach pigmentacji skóry, gojenia ran oraz w zapobieganiu zakażeniom.
  • Kwas gamma-linolenowy (GLA) wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe i immunomodulujące (stymulujące układu odpornosciowy). Obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom GLA może łagodzić objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a także może mieć pozytywny wpływ na prostate (gruczoł krokowy) zapobiegając jej przerostowi. Wiąże się to z faktem, że GLA może hamować niekorzystny wpływ testosteronu (meski hormon płciowy) na gruczoł krokowy. GLA stosuje się w objawowym leczeniu schorzeń skóry, zwłaszcza atopowym zapaleniu skóry (AZS), oraz w przypadku świądu i stanów zapalnych skóry. GLA działa na skórę właściwą (warstwa która odżywia inne struktury skórne (naskórek)) wzmacniając jej spójność i zapobiegając nadmiernej utracie wody przez skórę. Przedostaje się do warstwy rogowej naskórka, wypelnia przestrzeń międzykomórkową, przez co wzmacnia barierę chroniącą przed przepuszczaniem z zewnątrz bakterii, toksyn, grzybów i alergenów. Są również przesłanki świadczące o tym, że olej z wiesiołka może być pomocny w reumatoidalnym zapaleniu stawów zmniejszając ból i poranną sztywność stawów, jednak wymaga to dłużej suplementacji (około 3 miesięcy).
  • Kwasy omega-3 posiadają ogromne znaczenie prozdrowotne, są składnikiem budulcowym fosfolipidów błon komórkowych (szczególnie wysoki ich poziom występuj w tkance centralnego układu nerwowego, siatkówce i jądrach - wspomagają rozwój i pracę mózgu i prawidłową ostrość widzenia), wpływają na prawidłową budowę i funkcje skóry, zapobiegając jej nadmiernemu wysuszeniu i chronią przed uszkodzeniem. Omega-3 działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy co związane jest z ich działaniem przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym. Przeciwzapalne i przeciwalergiczne działanie omega-3 prowadzi do łagodzenia objawów m.in. takich chorób jak: reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, astma, łuszczyca, atopia a także innych chorób autoimmunologicznych. W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów suplementacja kwasami omega 3 zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem stawów.
  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) który wchodzi w skład omega-3 jest związkiem syntetyzowanym wyłącznie przez rośliny i musi być dostarczany do organizmu człowieka z pożywieniem. ALA jest przede wszystkim substratem do produkcji kwasu EPA i DHA (długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3) Co oznacza, że spożyty z dietą ALA ulega przemianie do EPA i DHA (przede wszystkim do EPA). Kwas ALA pilnuje" poziomu kwasów omega 6 (których nadmiar, przy niedoborze omega-3, może działać negatywnie na organizm) ponieważ jego obecność w diecie sprzyja intensywniejszym przemianom kwasów omega-3 z jednoczesnym zahamowaniem syntezy kwasów z rodziny omega-6. Kwas alfa-linolenowy obniża poziom insuliny i poprawia wrażliwość insulinową, działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem, może chronić przed miażdżyca, działać przeciwzapalnie i obniżać stężenie frakcji LDL cholesterolu (czyli „złego cho lesterolu) oraz triglicerydów we krwi a zwiększać stężenie frakcji HDL (czyli ,,dobrego" cholesterolu). Niektóre z badań sugerują, że ALA może przyczyniać się do zmniejszenia bólu stawów oraz sztywności stawów, w związku z czym może poprawiać mobilnośc stawów. Kwas alfa-linolenowy może również pomóc w leczeniu chorób autoimmu nologicznych, takich jak toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów, poprawiać funkcje płuc u chorych na astmę oraz może działać korzystnie w przypadku depresji. EPA i DHA (czyli długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3) wywołują różne efekty metaboliczne. EPA sa prekursorami eikozanoidów przez co wpływają na układ sercowo-naczyniowy, redukują wysoki poziom trójglicerydów we krwi i obniżaja ciśnienie oraz łagodzą objawy zapalne, DHA jest ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej i siatkówki w której pełni istotną rolę funkcjonalną i ochronną. DHA jest jednym z najważniejszych składników diety w okresie ciąży i laktacji. DHA odgrywa rolę w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego płodu (OUN), a także jego funkcjonowanie aż do do 4 roku życia dziecka. Badania doświadczalne dowodzą, że prawidłowe stężenie DHA w mleku matek miało korzystny wpływ na rozwój widzenia u dzieci karmionych piersią. DHA wykazuje także korzystny wpływ w przeciwdziałaniu depresji i stresowi.

Omega 3 (w tym EPA i DHA) wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu a ich odpowiednia podaż prowadzi do:

  • zmniejszenia poziomu trójglicerydów we krwi,
  • obniżenia stężenia frakcji LDL cholesterolu (czyli „złego" cholesterolu) a podwyższenia frakcji HDL (czyli „dobrego" cholesterolu),
  • hamowania rozwoju choroby niedokrwiennej serca,
  • obniżenia ciśnienia tętniczego,
  • ochrony układu immunologicznego, 
  • zmniejszenia ryzyka zachorowań na raka,
  • wspomagania rozwoju i pracy mózgu i prawidłowej ostrości widzenia,
  • poprawy nastroju i zmniejszenia ryzyka depresji.

Kwas oleinowy jest głównym przedstawicielem z grupy omega-9. Kwas oleinowy jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym zatem może pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko utlenienia cholesterolu we frakcji LDL (czyli „złego cholesterolu), w związku z tym zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych, a także obniża stężenie tej frakcji oraz jednocześnie podwyższa stężenie frakcji HDL (czyli ,,dobrego" cholesterolu). Kwas oleinowy działa także antyoksydacyjnie (neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników) oraz wpływa na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego.

 

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
do góry
Promocja kończy się za:

00 dni 00 godz 00 min 00 sek

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl