Now Foods B-100, 100 tabl. wegetariańskich

Opis Specyfikacja Opinie

Now Foods B-100 100 tabl. wegetariańskich

Now Foods B-100 to kompleks witamin B 1, 2, 6, 12, kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego, choliny, inozytolu oraz PABA. Wpływają one pozytywnie:

  • na układ immunologiczny,
  • łagodzą napięcie,
  • poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną,
  • wspierają metabolizm takich substancji jak węglowodany, tłuszcze czy białka,
  • mają niemały wpływ na poprawę stanu skóry i paznokci. 

Dawkowanie: 1 tabletka dziennie wraz z posiłkiem.

Składniki: Zawartość jednej porcji: Tiamina 100 mg, Ryboflawina 100 mg, Niacyna 100 mg, Witamina B6 100 mg, Kwas foliowy 400 µg 100, Witamina B12 100 µg, Biotyna 100 µg, Kwas pantotenowy 100 mg, Cholina 10 mg, Inozytol 10 mg, PABA 10 mg

W skład witamin z grupy B wchodzą następujące witaminy:

Witamina B1 (tiamina) – jest pierwszą odkrytą witaminą. Jej odkrywca - Kazimierz Funk, wprowadził przy tym odkryciu nazwę ,witamina" (czyli niezbędny dla życia związek aminowy). Jest syntezowana w przewodzie pokarmowym jednak w niewystarczającej ilości. Tiamina bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz aminokwasów rozgałęzionych. Ma wpływ na funkcjonowanie nerwów a jej niedobór prowadzi do rozwoju choroby beri-beri która objawia się zaburzeniami w układzie nerwowym i mięśniowym. Inne objawy niedoboru tiaminy w diecie to: obniżenie apetytu, bóle głowy, nudności, drażliwość, depresja.

Witamina B2 (ryboflawina) - jest wymagana do syntezy dwóch koenzymów (w skrócie FMNI FAD) spełniających różne funkcje, między innymi są ważnymi elementami w metabolizmie energetycznym glukozy, kwasów tłuszczowych czy aminokwasów. Ryboflawina uczestniczy w utrzymaniu sprawnego działania narządu wzroku. Jej niedobór może powodować łzawienie, zaburzenie widzenia czy też zapalenie tęczówki lub uszkodzenie rogówki. Inne objawy deficytu B2 to owrzodzenie wargi (zajady), zapalenie języka czy różnego rodzaju zmiany skórne.

Witamina B3 (niacyna) - jest rozmieszczona we wszystkich tkankach a jej największe stężenie występuje w wątrobie, nerkach i mięśniach szkieletowych. Bierze udział w tzw. utlenianiu komórkowym (produkcji energii). Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Niacyna poprawia krążenie, może również poprawiać stosunek cholesterolu HDL („dobrego") do LDL („złego"). Deficyt niacyny może powodować obniżenie apetytu, problemy skórne, pelegrę, pogorszenie nastroju i ogólne osłabienie.

Witamina B6 (pirydoksyna) – bierze udział w metabolizmie białek i aminokwasów oraz przemianie węglowodanów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowaniu układu nerwowego uczestnicząc w syntezie takich hormonów jak serotonina i adrenalina. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, prawidłowej absorpcji witaminy B12 a jej niedobór może upośledzać działanie układu odpornościowego, powodować anemie, stany zapalne skóry czy konwulsje.

Witamina B9 (kwas foliowy) - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego (bierze udział w produkcji hormonów – serotoniny i noradrenaliny). Niektóre badania wykazały, że osoby cierpiące na depresję mają niskie poziomy kwas foliowego w organizmie. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej syntezy DNA i RNA oraz wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Deficyt B9 hamuje prawidłowe procesy Wzrostu i rozmnażania komórek, wywołuje zmiany w układzie nerwowym (stany lękowe i depresyjne, bezsenność), powoduje brak apetytu i smaku, bladość skóry, zawroty głowy czy osłabienie. Duże zapotrzebowanie na kwas foliowy wykazują kobiety w ciąży u których może on pomóc w zapobieganiu po ważnym wadom wrodzonych mózgu i kręgosłupa dziecka. Dodatkowe przyjmowanie folianów w okresie planowania ciąży oraz we wczesnej ciąży, ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia ryzyka wad cewy nerwowej płodu. Jak wykazano, kwas foliowy jest kofaktorem uczestniczącym w prawidłowym zamykaniu się cewy nerwowej.

Witamina B12 (kobalamina) - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ustroju, szczególnie komórek szpiku kostnego (B12 wraz z kwasem foliowym są niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych i białych), układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Odgrywa ważną rolę w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Brak witaminy B12 prowadzi do rozwoju niedokrwistości złośliwej, zaniku błony przewodu pokarmowego, zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego i uszkodzenia nerwów. Poza tym deficyt B12 może przejawiać się zmęczeniem, dusznością, biegunką, nerwowością, drętwieniem lub mrowieniem w palcach rąki nóg.

Witamina B7 (biotyna) – uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych a także metabolizmie białek i węglowodanów. Biotyna może pomagać obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego"), jest kluczowym składnikiem odżywczym w czasie ciąży ponieważ występuje w dużych ilościach w tkankach płodu. Biotyna poprawia stan skóry, włosów i paznokci a w przypadku jej deficytu pojawia się wypadanie włosów oraz zmiany skórne (łojotok, łupież, łuszczenie skóry). Inne objawy jej niedoboru to znużenie, bóle mięśniowe, suchość oczu, utrata apetytu, zmęczenie, bezsenność i depresja.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – wchodzi w skład koenzymu A który bierze udział w przemianie węglowodanów, syntezie i rozpadzie kwasów tłuszczowych oraz jest związana z wytwarzaniem energii. Witamina B5 jest kluczowa w procesie produkcji czerwonych krwinek, bierze udział w regeneracji komórek skóry (niektóre badania sugerują, że może przyspieszać gojenie się ran) i błon śluzowych oraz uczestniczy W wytwarzaniu przeciwciał. Wspomaga proces pigmentacji włosów zapobiegając siwieniu włosów a nawet łysieniu. Niedobór kwasu pantotenowego prowadzi do zaburzeń  układu mięśniowego i nerwowego i objawia się: zmęczeniem, depresją, brakiem apetytu, łuszczeniem się skóry czy też łysieniem.

W produkcie występuje także:

Cholina - występuje w organizmie w związkach zwanych fosfolipidami które pełnią bardzo wiele funkcji w naszym organizmie, m.in. budują błony komórkowe i pełnią funkcje przekaźników w układzie nerwowym. Poza tymi funkcjami cholina bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy, uczestniczy w transporcie cholesterolu i innych lipidów znajdujących się we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby, wspomaga magazynowanie witamin w komórkach wątroby a także ułatwia ich wchłanianie w jelitach.

Inozytol (często nazywany jest witaminą B8) - według nazewnictwa naukowego inozytol jest to cykliczny sześciowęglowy alkohol polihydroksylowy w dziewięciu odmianach izometrycznych. Dla ludzkiego organizmu istotny jest zwłaszcza myo - inozytol, czyli forma powszechnie występująca w roślinach iu zwierząt oraz w suplementach diety. Wykazano jego obecność w mózgu, w wątrobie oraz nerkach. Krąży także we krwi, skąd pobierany jest przez komórki, które nie potrafią go syntezować. Inozytol jest, z sukcesami, wykorzystywany w leczeniu zespołu policystycznych jajników (PCOS). W tym zespole częstym problemem jest insulinooporność a dzięki suplementacji inozytolem poprawiają się parametry bezpośrednio związane z insulinoopornością, takie jak wartości glikemii w doustnym teście obciążenia glukozą oraz wskaźniki HOMA (matematyczny model do określania insulinooporności) i wskaźnik wrażliwości na insulinę (ISI) również uległy istotnej poprawie. Inozytol, który jest głównym składnikiem lecytyny, funkcjonuje jako substancja lipotropowa (tj. związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Odgrywa on ważną rolę w funkcjonowaniu neuroprzekaźników acetylocholiny i serotoniny (tj. zwiększając wrażliwość receptorów na serotoninę – ważny hormon który działa antydepresyjnie i reguluje pracę układu pokarmowego). Inozytol sprawdza się w przypadku obniżonego nastroju, nerwicy natręctw, zespołu lęku napadowego czy nawet depresji. Inozytol może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego jak i frakcji LDL (czyli „złego" cholesterolu) oraz zwiększenie stężenia frakcji HDL (czyli „dobrego" cholesterolu). Inozytol utrzymuje włosy włosy w dobrym stanie i zapobiega ich wypadaniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego genetycznie).

PABA (kwas paraaminobenzoesowy czy też, jak podają niektóre źródła - witamina B10) - jest substancją witaminopodobną, przechowywaną w tkankach (głównie w wątrobie) i syntetyzowaną przez florę bakteryjną w jelitach. PABA wspiera produkcję kwasu foliowego przez bakterie jelitowe, bierze udział w metabolizmie białek, zwiększa skuteczność działania kwasu pantotenowego (witamina B5) oraz bierze udział w przemianie żelaza i w tworzeniu czerwonych krwinek. Utrzymuje właściwą pigmentację włosów a siwienie bardzo często jest wynikiem braków PABA w organizmie.

 

Podatek VAT VAT8
Barcode 733739004390
Producent Now Foods
Kraj pochodzenia Stany Zjednoczone
Przeznaczenie Dla kobiet, Dla mężczyzn, Dla seniorów, Dla sportowców, Uniwersalne
Podstawowy składnik Witamina B Complex
Cechy dodatkowe Bezglutenowy, Przechowywanie w temperaturze pokojowej, Wegetariański
Postać Kapsułki
Smak Naturalny
Liczba sztuk 100
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Now Foods B-100, 100 tabl. wegetariańskich
Twoja ocena:
Ładuję...

Dodano swoją recenzję do moderacji.

almamed.pl Reviews with ekomi-pl.com almamed.pl Reviews with ekomi-pl.com