Now Foods Advanced Gamma E Complex - Witamina E - 120 kaps.
NOW Advanced Gamma E Complex to mieszanka tokoferoli i tokotrienoli - źródło witaminy E.
Dawkowanie: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku.
Witamina E to termin używany w odniesieniu do ośmiu różnych związków, które są podzielona na dwie kategorie: tokoferole i tokotrienole. Każda kategoria jest dodatkowo podzielona na alfa (a), beta (), gamma (y) i delta (6). Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, powstaje tylko w roślinach a jej naturalnym źródłem jest olej z kiełków pszenicy, całe ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste. Ludzie i zwierzęta nie są w stanie syntezować witaminy E, zatem musi ona być dostarczana z pożywieniem. Bardzo często określenie , witamina E" jest stosowane tylko w przypadku a -tokoferolu jednak dobroczynne właściwości posiadają i tokoferole i tokotrienole. Octan DL-alfa tokoferylu występujący występujący w produkcie, jest formą syntetyczną, ale ze wszystkich związków to alfa-tokoferol ma największą aktywność biologiczną. Witamina E to przede wszystkim jeden z najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy (zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed ich szkodliwym działaniem). Witamina E „wyłapuje" wolne rodniki przekształcając je w niegroźne substancje które zostają wydalone z organizmu z moczem.
Właściwości witaminy E w organizmie:
- zabezpiecza wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) przed utlenianiem (po utlenieniu wielonienasycone kwasy tłuszczowe przestają już być wielonienasyconymi),
- jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji plemników, przez co wpływa na ich płodność,
- może zmniejszać zawartość tłuszczu w wątrobie u osób z stłuszczeniem wątroby,
- odgrywa rolę w poprawie sztywności tętnic,
- wpływa na wygląd i stan skóry - doskonale ją nawilża,
- wzmacnia odporność organizmu u osób w podeszłym wieku,
- pomaga w likwidowaniu tzw. plam starczych, czyli plam, które powstają m.in. na dłoniach (są to grudki tłuszczu utlenione przez wolne rodniki),
- może zmniejszyć ryzyko wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet, szczególnie u tych z predyspozycjami genetycznymi do zachorowania,
- wydaje się, że bardzo wysokie dawki witaminy E podawane u osób z chorobą Alzheimera zmniejszają tempo spadku funkcji poznawczych,
- może zapobiegać różnym odmianom nowotworów np. rakowi płuc, okrężnicy, odbytnicy i macicy.
Deficyt witaminy E u ludzi może powodować: wzrost stężenia cholesterolu, zaburzenia neurologiczne, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, gorsze gojenie się ran, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry. Zapotrzebowanie na witaminę E zwiększa się wraz z wiekiem oraz jak dowiedziono w kilku badaniach, intensywny wysiłek fizyczny obniża poziom witaminy Ew tkankach.
Podatek VAT | VAT8 |
---|---|
Barcode | 733739008114 |
Producent | Now Foods |
Kraj pochodzenia | Stany Zjednoczone |
Przeznaczenie | Dla kobiet, Dla mężczyzn, Dla seniorów, Dla sportowców, Uniwersalne |
Podstawowy składnik | Witamina E |
Cechy dodatkowe | Bezglutenowy, Chronić przed światłem, Przechowywanie w temperaturze pokojowej |
Postać | Kapsułki |
Smak | Naturalny |
Liczba sztuk | 120 |