Czy ściereczki gąbczaste mogą okazac się niezbędne w kuchni?

Często spotykanym problemem w kuchni są ścierki, które już po kilku użyciach wydają z siebie zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych. Powód leży w naturze. W skutek wilgotnego środowiska świetnie zadomawiają się tam wszelkiego rodzaju niechciani goście w postaci bakterii. Istnieje wiele metod zapobiegania takiemu rozwojowi sytuacji. Forumowicze wskazują na przepłukiwanie po każdym myciu ścierki wrzącą wodą, na szybkie rozkładanie ścierki na kaloryferze, w aby wysuszyć ja na "wiór". Nie rzadko spotykanym zabiegiem jest również systematyczne, dość częste pranie w temperaturze minimum 60°C.

Podobno wszystkie te czynności mają nam pomóc w przedłużeniu żywotności naszej kuchennej przyjaciółki. Ale czy nie lepiej byłoby skorzystać z produktu, który po użyciu i wyciśnięciu jest już na tyle suchy, że nie wymaga wykonywania na nim kolejnych zbędnych prac pielęgnacyjnych?

Takim rozwiązaniem jest tak zwana ściereczka gąbczasta. Wykonana w 100% z celulozy, gwarantuje jej doskonałą chłonność i odporność na wilgoć. Ciekawostką jest, że włókna celulozy produkowane są z ... starych gazet. Powstają one w procesie rozwłókniania makulatury, a następnie impregnowania ich związkiem boru. W ten sposób powstaje materiał, znany nam z niejednej kuchni, gdzie ceni się jej właściwości absorbujące. Po przez specjalną strukturę włókien mają one zdolność pochłaniania i oddawania wilgoci w sposób niezwykle wydajny. Dzięki gąbczastej strukturze oraz dużej ilości zamkniętego powietrza (znajdujące się wewnątrz włókien i w przestrzeni międzywłóknowej powietrze stanowi od 70 do 80% objętości warstwy ocieplenia) włókna celulozy osiągają bardzo dobrą, porównywalną ze styropianem czy wełną mineralną izolacyjność cieplną. Te właściwości pozwalają na częste wykorzystywanie jej w budownictwie do ocieplania budynków.

Niestety ściereczki "gąbczaste" są wciąż mało popularnym artykułem w kuchni, gdzie wciąż do mycia wykorzystuje się nierzadko mniej poręczne oraz szybko niszczące się gąbki, które w celu przedłużenia ich żywotności wymagają wykonywania na nich niezliczonych zabiegów. Nie powinniśmy też pomijać faktu, że celuloza jest materiałem całkowicie ekologicznym, przetworzonym z materiału pochodzenia organicznego. Te cenne informacje nie powinny być pomijane zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których powtórne wykorzystywanie zużytego materiału i ekologia są tak niezwykle ważne.

 

#Weronika

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl